תו א.י.ל שאלות ותשובות

מה המשמעות של תו א.י.ל על מוצרי מזון?

תו א.י.ל (אגודה ישראלית לסוכרת) הוא כלי עזר לצרכנים שיש להם סוכרת.

תו א.י.ל על מוצר מציין כי המוצר נבדק על ידי וועדת המזון של האגודה ועמד בקריטריונים שנקבעו על ידה.

הקריטריונים נקבעו על ידי ועדת היגוי שכללה אנדוקרינולוגים, תזונאים , טכנולוג מזון, נציגי קופות החולים וביידוע משרד הבריאות והסתמכה על הקריטריונים שהומלצו על ידי ה-ADA – אגודת הסוכרת האמריקאית שהיא הגדולה והמובילה בעולם

את הקריטריונים, המתעדכנים מעת לעת, ניתן לראות כאן

בצמוד לתו מופיע כיתוב המציין לאיזו קבוצת תחליף או מה כמות הפחמימות שיש במנה מוגדרת של המוצר. הכיתוב ניתן על ידי ועדת המזון לאחר בדיקת המוצר במעבדה חיצונית והוא מהווה חלק בלתי נפרד מהתו.

 

איך מוצר מקבל את תו א.י.ל?

התהליך כולל מספר שלבים:

  1. חברה שמעוניינת לקבל את התו מגישה לאגודה טופס בקשה מפורט, בדיקות מעבדה ודוגמא של המוצר
  2. הנתונים נבדקים על ידי וועדת המזון, הבוחנת אם המוצר עומד בקריטריונים שנקבעו וקובעת התוויה למוצר שתופיע בכיתוב צמוד לסמל התו.
  3. אריזת המוצר נבדקת כדי לאשר שהנתונים הרשומים בטבלת הסימון התזונתי תואמים לבדיקות המעבדה ולוודא שתו האגודה מסומן עם כל כיתובי המידע הדרושים.

 

איזה רכיבים נבדקים בבדיקות המעבדה?

בדיקת המעבדה הנדרשת כוללת בדיקה של  קלוריות, כלל פחמימות ובתוכן סוכרים ורב כהלים, שומן, שומן רווי, נתרן, כולסטרול, סיבים, קלוריות ורכיבים נוספים במידת הצורך, בהתאם למוצר.

 

האם מוצר שמסומן בתו הוא בהכרח מוצר ללא סוכר?

לא. מטרת התו אינה לסמן  שהמוצר “נטול סוכר” והוא גם לא מסמן שניתן לצרוך ממנו ללא הגבלה!

יחד עם זאת, הקריטריונים כוללים הגדרה של כמות פחמימות והגבלת הכמות המקסימלית של הסוכר והרב כוהלים שיכולים להיות במוצר.

הכיתוב ליד סמל א.י.ל מטרתו לסייע להבין כמה פחמימות יש במנה מוגדרת או לאיזו קבוצת תחליף הוא שייך.

 

האם אדם שיש לו סוכרת יכול לבחור רק מוצרים שיש עליהם תו א.י.ל ?

תו א.י.ל אינו מהווה המלצה להעדפת מוצר המזון המסומן. התו מסמן שהמוצר נבדק על ידי וועדה מקצועית של האגודה.

הוועדה בודקת שהמוצר עומד בקריטריונים של האגודה, שעבר בדיקת מעבדה, שהכיתוב בטבלת הסימון התזונתי על האריזה תואם לבדיקה.